Wino w butelkach


BRUNELLO DI MONTALCINO

producent

rocznik
apelacja
szczepy
region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Società Cooperativa Agricola di Legnaia www.legnaia.it
2005
D.O.C.G. Brunello di Montalcino
Sangiovese
Montalcino (SI)
Czerwone
Wytrawne
14%
0.75 l
18-20°C
Kolor intensywnie czerwony z tendencją do granatu z wiekiem. Zapach szeroki, z nutą fiołków, przypraw i wanilii. Smak zorganizowany, gładki i mocny. Posiada drobnoziarniste a zarazem eleganckie garbniki. Idealne do pieczeni, duszonych mięs, oraz dojrzałych serów.
Okres fermentacji odbywa się w dużych dębowych beczkach, następnie w mniejszych baryłkach dębowych przez okres 3 lat, i 6 miesięcy w butelce.

Amarone della Valpolicella ,,La Coeta,,

producent

rocznik
apelacja

szczepy

region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Azienda Agricola Corte Lenguin www.cortelenguin.it
2007
DOCG Amarone della Valpolicella ,,La Coeta,,
Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara
Veneto
Czerwone
Wytrawne
16%
0.75 l
18-20°C
Żywa i pełna czerwień rubinowa koloru refleksyjnego. Intensywne i doskonałe aromaty, owocowe z nutami wiśni i czereśni, ostre amareno nuty kakao i wanilii. Suchy, ciepły i miękki smak, eleganckie taniny, bardzo trwałe. Doskonałe do pieczonego lub grillowanego czerwonego mięsa, zwłaszcza serów. Współgra z całą wyśmienitą kuchnią lub jako wino medytacyjne.
Zbiory winogron odbywają się ręcznie w drugiej połowie września ze wzgórz zwanych ,,La Coeta,,. Zainicjowany koniec stycznia i lutego winogrona po wysuszeniu dojrzewają w stosie pustych skrzynek, a następnie traktowane zgodnie z tradycją są w systemie przez około 25-30 dni w skórce. Czas dojrzewania to 30 miesięcy w 5 hektolitrowych baryłkach typu Allier.

Amarone della Valpolicella Classico

producent

rocznik
apelacja

szczepy

region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Azienda Agricola Corte Lenguin www.cortelenguin.it
2007
DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara
Veneto
Czerwone
Wytrawne
16%
0.75 l
18-20°C
Żywa i pełna czerwień rubinowa koloru refleksyjnego. Intensywne owocowy smak z nutami wisni, oraz śliw. Suchy, ciepły i miękki smak, eleganckie taniny, bardzo trwałe. Doskonałe do pieczonego lub grillowanego czerwonego mięsa, zwłaszcza serów. Współgra z całą wyśmienitą kuchnią lub jako wino medytacyjne.
Zbiory winogron odbywają się ręcznie w drugiej połowie września. Zainicjowany koniec stycznia i lutego winogrona po wysuszeniu dojrzewają w stosie pustych skrzynek, a następnie traktowane zgodnie z tradycją są w systemie przez około 25-30 dni w skórce. Czas dojrzewania to 36 miesięcy w 22 hektolitrowych dębowych beczkach Słowiańskich.

VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO

producent

rocznik
apelacja
szczepy
region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Società Cooperativa Agricola di Legnaia www.legnaia.it
2008
D.O.C.G. Nobile di Montepulciano
Prugnolo Gentile, Canaiolo
Montalcino (SI)
Czerwone
Wytrawne
13.5%
0.75 l
18-20°C
Kolor rubinowy z odcieniami nieprzeniknionego fioletu. Owocowy i kwiatowy aromat z nutami fiołków i poszycia. Pełny smak, delikatny i harmonijny, doskonała trwałość i przyjemne garbnikowe nuty. Polecany do czerwonego mięsa, dziczyzny, oraz dojrzałych serów.
Tradycyjna fermentacja z maceracji na skórkach przez 20 dni. Następnie leżakowanie w dębowych beczkach przez 24 miesięce.

CHIANTI RISERVA

producent

rocznik
apelacja
szczepy
region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Società Cooperativa Agricola di Legnaia www.legnaia.it
2007
D.O.C.G. Chianti Riserva
Sangiovese
Chianti
Czerwone
Wytrawne
13%
0.75 l
18-20°C
Kolor rubinowy z refleksami granatu. Intensywne i trwałe, z nutami dojrzałych owoców. Smak zorganizowany, trwały, ze słodkimi taninami. Polecane do mięs z grilla, pieczeni i dziczyzny, również do dojrzałych serów.
Tradycyjna winifikacja z maceracji na skórkach przez 15 dni. Dojrzewa przez 24 miesięcy w dębowych beczkach Sławońskich.

Valpolicella Classico DOC

producent

rocznik
apelacja

szczepy
region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Azienda Agricola Corte Lenguin www.cortelenguin.it
2010
DOC Valpolicella Classico
Corvina Veronese, Rondinella, Molinara
Veneto
Czerwone
Wytrawne
12,5%
0.75 l
18C
Żywa i pełna czerwień rubinowa koloru refleksyjnego. W kieliszku osiąga średnią gęstość, bardzo intensywny owocowy aromat z podtekstem wiśni i malin. Suchy, ciepły i miękki smak, elegancko opalony,bardzo trwałe. Doskonałe do pieczonego lub grillowanego czerwonego mięsa. Zwłaszcza do średnio tłustych serów.
Zbiory winogron rozpoczynają się w pierwszym tygodniu października. Dojrzewa 6 miesięcy w szlachetnej stalowej wzorzyście kadzi, następne 3 miesiące w butelce.

Valpolicella Ripasso

producent

rocznik
apelacja

szczepy

region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Azienda Agricola Corte Lenguin www.cortelenguin.it
2009
DOC Valpolicella Classico Superiore Ripasso
Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara
Veneto
Czerwone
Wytrawne
13,5%
0.75 l
18C
Żywa i pełna czerwień rubinowa koloru refleksyjnego. Intensywne i doskonałe aromaty, owocowe z nutami wisni, ostre amareno wiśni i borówki, oraz lukrecji. Suchy, ciepły i miękki smak, elegancko opalone,bardzo trwałe. Doskonałe do pieczonego lub grillowanego czerwonego mięsa. Zwłaszcza do średnio tłustych serów.
Zbiory winogron rozpoczynają się w pierwszym tygodniu pazdziernika. Ripasso uzyskuje się poprzez fermentację w mniejszej ilości Amarone do 20-25 dni. Nastepnie dojrzewa 12 miesięcy w 5 hektolitrowych baryłkach i Słowieńskich dębowych beczkach.

JUST ME

producent

rocznik
apelacja
szczepy
region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Di Lenardo Vineyards www.dilenardo.it
2009
IGT Venezia Giulia
100 % Merlot
Friuli Venezia Giulia
Czerwone
Wytrawne
14%
0.75 l
24 C ...przed końcem swojego życia...
Zdecydowanie jest to najlepszy czerwony produkt w historii tej firmy, skomplikowany i gruby ale jakże soczysty. Doskonały do długiego starzenia się. Szczególnie dobry do dań mięsnych, ale również doceniany jest w połączeniu z serem.
Winogrona do produkcji tego wina zbierane są ręcznie. Projekt produkcji tego wina narodził się w 2003 roku, wybierając konkretną winnice i dokonując poważnego wyboru ,, niskich,, gron Merlota. Zbiorów dokonano bardzo pózno a ponadto winogrona zostały częściowo suszone na stojakach przez okres 1 miesiąca. Winogrona zostają oddzielane od łodygi, potem poddawane fermentacji a nastepnie są macerowane przez około 20 dni. Zostają one odprowadzane od osadu a następnie w wieku do 15 miesięcy znajduja się w małych amerykańskich dębowych beczkach. Produkowane jest 6 000 butelek rocznie.

Ronco Nole

producent

rocznik
apelacja
szczepy

region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Di Lenardo Vineyards www.dilenardo.it
2010
IGT Venezia Giulia
50% Merlot, 25% Refosco, 25% Cabernet
Friuli Venezia Giulia
Czerwone
Wytrawne
13%
0.75 l
23 C przed końcem 2016 roku.
Intensywna czerwień rubinowa, podniebienie ukazuje bogactwo miękkich tanin drobnoziarnistych; wielki wszerz smaku, wagi mouthfilling i doskonałą intensywnością. Dobry akompaniament do dań mięsnych haute kuchni, czerwonego mięsa, drobiu i dziczyzny.
Winogrona do produkcji tego wina zbierane są ręcznie. Po oddzieleniu winogron od łodyg maerowane są przez około 20 dni.Wino odprowadza się od osadu, a następnie w wieku do 12 miesięcy spoczywa w małych amerykańskich dębowych beczkach.

Barbaresco D.O.C.G.

producent

rocznik
apelacja
szczepy
region

kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Azienda Vinicola Patrizi www.manfredicantine.it
2008
Barbaresco DOCG
100% Nebbiolo
Południe Piemontu(Miasto Barbaresco i okoliczne wioski)
Czerwone
Wytrawne
13,5%
0.75 l
18-20°C
Kolor Barbaresco to rubinowa czerwień z pomarańczowymi smugami, które pojawiają się po roku. Bukiet jest złożony i bogaty w fiołka, owoce lasów i przypraw. W ustach prezentuje kompletne pełen harmonii i sprawiedliwie smaki garbnikowe. Polecane do wszystkich typów kuchni, ale najlepiej wywyższa się z pieczenią
Zbiór winogron odbywa się w trzecim okresie roku, a odpowiednio dobrane winogrona są wyciskane za pomocą specjalnych urządzeń.Grona są zatem przesyłane do zbiorników stalowych, gdzie odbywa się fermentacja przez około 15 dni w temperaturze około 27C. Podczas tej fermentacji, wysoka temperatura w połączeniu z długim okresem pozwalają na wydobycie elementów garbnikowych, które z innymi elementami szlachetnymi oraz odpowiednią kwasowością od pierwszego produkt przeznaczone sa do dojrzewania. To wino przechodzi okres dojrzewania nie niżej niż 2 lata, spędzonych w beczkach. Okres dojrzewania rozpoczyna się od 1 stycznia roku następującego po roku produkcji winogron. W tym okresie wino rozwija bogaty element drewna i pozbywa się niepożądanych substancji, które są eliminowane za pomocą tradycyjnych praktyk enologicznych. Kiedy okres starzenia jest dłuższy, Barbaresco przechodzi testy przeprowadzane przez specjalną komisję, w celu uzyskania tych znaków państwowych gwarantujących pochodzenie i jakość.

BARBERA D'ASTI DOCG

producent

rocznik
apelacja
szczepy
region

kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Azienda Vinicola Patrizi www.manfredicantine.it
2010
Barbera d'Asti DOCG
100 % Barbera
Południe Piemontu ( Prowincja Asti )
Czerwone
Wytrawne
13%
0.75 l
16-18°C
Kiedy jest młode zapach jest bardzo intensywnie winny, natomiast podczas starzenia ewoluuje ostre nuty z niuansów złożonych i zwiewnych. Smak jest suchy, dobrze zabudowany z dobrą kwasowością i harmonią. W części wieku, które spędza w beczce z drewna staje się miękkie, aksamitne i posiada owocowy smak, który jest główną cechą tego wina. Zalecany do dań mięsnych, dziczyzny, najlepiej smakuje z sezonowym serem.
Fermentacja jest w kontrolowanej temperaturze. Po burzliwej fermentacji produkt kontynuuje swoją ewolucję w lżejszej fermentacji, aż do zużycia cukrów. Spędza 1/3 wieku w dużej beczce, następnie 1/3 wieku w mniejszych beczkach, oraz ostatni etap 1/3 wieku w stalowym zbiorniku.

BAROLO D.O.C.G.

producent

rocznik
apelacja
szczepy
region

kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Azienda Vinicola Patrizi www.manfredicantine.it
2007
Barolo DOCG
100% Nebbiolo
Południe Piemontu(Miasto Barbaresco i okoliczne wioski)
Czerwone
Wytrawne
14%
0.75 l
18-20°C
Barolo jest kolorem czerwonego granatu z pomarańczowymi refleksami, posiada charakterystyczny, eteryczny, przyjemny i intensywny zapach, a jego smak jest suchy, pełny, mocny, surowy, ale jakże aksamitny i harmoniczny. Szczególnie dobre do dziczyzny i dań mięsnych, ale również jest doceniane w połączeniu z serem.
Zbiór winogron odbywa się w trzecim okresie roku, a odpowiednio dobrane winogrona są wyciskane za pomocą specjalnych urządzeń. Grona są zatem przesyłane do zbiorników stalowych, gdzie odbywa się fermentacja przez około 15 dni w temperaturze około 27C. Podczas tej fermentacji, wysoka temperatura w połączeniu z długim okresem pozwalają na wydobycie elementów garbnikowych, które z innymi elementami szlachetnymi oraz odpowiednią kwasowością od pierwszego produkt przeznaczone sa do dojrzewania. To wino przechodzi okres dojrzewania nie niżej niż 3 lata, podczas którego w ciągu ostatnich 2 lat spędza w beczkach z dębu lub kasztanowca. Okres dojrzewania rozpoczyna się od 1 stycznia roku następującego po roku produkcji winogron. W tym okresie wino rozwija bogaty element drewna i pozbywa się niepożądanych substancji, które są eliminowane za pomocą tradycyjnych praktyk enologicznych. Kiedy okres starzenia jest dłuższy, Barolo przechodzi testy przeprowadzane przez specjalną komisję, w celu uzyskania tych znaków państwowych gwarantujących pochodzenie i jakość.

Nebbiolo D'Alba DOCG

producent

rocznik
apelacja
szczepy
region
kolor
rodzaj
zawartość alkoholu
pojemność
temperatura serwowania
Azienda Vinicola Patrizi www.manfredicantine.it
2010
Nebbiolo d'Alba DOCG
100% Nebbiolo
Piemonte
Czerwone
Wytrawne
13%
0.75 l
16-18°C
Kolor Nebbiolo to rubinowa czerwień z pomarańczowymi smugami. Bukiet jest przyjemnie zapraszający, owocowy ale jakże winny. Bardzo łatwe do picia każdego dnia. Polecany do makaronów, risotto, gulaszy oraz lekkich pieczeni.
Zbiór winogron odbywa się w trzecim okresie roku, a odpowiednio dobrane winogrona są wyciskane za pomocą specjalnych urządzeń.Grona są zatem przesyłane do zbiorników stalowych, gdzie odbywa się fermentacja przez około 15 dni w temperaturze około 27C. Podczas tej fermentacji, wysoka temperatura w połączeniu z długim okresem pozwalają na wydobycie elementów garbnikowych, które z innymi elementami szlachetnymi oraz odpowiednią kwasowością od pierwszego produkt przeznaczone sa do dojrzewania. To wino przechodzi okres dojrzewania nie niżej niż 2 lata, spędzonych w beczkach. To wino przechodzi okres dojrzewania nie mniej niż 1 rok spędzonego w beczkach.Okres dojrzewania rozpoczyna się od 1 stycznia roku następującego po roku produkcji winogron. W tym okresie wino rośnie w bogate elementy drewna i dostaje od tego niepożądane substancje, które są eliminowane za pomocą tradycyjnych praktyk enologicznych.
Wyślij zapytanie